Goede Doelen, Lifestyle, Miss Mags
6

Donorweek gaat vandaag van start… Ben jij al donor?

Afgelopen week kwam de reclame over de donorweek al een keer voorbij op de TV. Waarop mijn vriend vroeg of ik mezelf toevallig al had ingeschreven als donor. Iets wat toch erg belangrijk is om er even goed bij stil te gaan staan.

Vandaag start dus de donorweek, vandaag zetten bekende Nederlanders zich ook in om leden te werven. Je kan dat zelfs Live bekijken tot 21 uur op Youtube. Er staat ook een teller die precies weer geeft hoeveel nieuwe donoren er zijn bij gekomen vanaf 8 uur.

Maar om even terug te komen … Mijn vriend is al vele jaren ingeschreven als donor. Totdat ik mijn vriend leerde kenner had ik er eigenlijk niet zo bij stil gestaan eerlijk gezegd. Ik had altijd het idee en ook de gedachte dat op het moment ik dood ben, ik het niet fijn zou vinden om niet als 1 geheel begraven te worden. Of nou ja niet fijn is natuurlijk raar gezegd want je voelt er op dat moment niets van, het is eerder de gedachte.

Eigenlijk hoe langer ik er over nadenk, vind ik het helemaal niet belangrijk of ik nou wel of niet een aantal organen mis. Je kan immers ook zelf aangeven wat je wel en niet zou willen doneren. En eigenlijk weet ik van heel dicht bij ook dat het echt nodig is. Om dit even toe te lichten, ik heb een nichtje met een nierziekte en die heeft al enkele transplantaties gehad, en staat nog steeds op de lijst. De wachtlijsten zijn eigenlijk veel te lang. Hoe langer iemand moet wachten is er meer de kans dat het te laat gaat worden voor die persoon.

Het is ook niet zo dat op het moment je komt te overlijden dat er meteen iemand gewoon je lichaam te lijf gaat als een soort slager, nee het wordt heel erg netjes gedaan. Natuurlijk is er ook respect voor de dode. En wat als je zelf een keer een transplantatie nodig zou hebben ..

Voor mij is de keuze nu heel simpel, ik ga het gewoon doen … Ik wil waar ik kan mijn medemens helpen, en hoe mooi is het dat als ik er niet meer zou zijn, iemand anders nog “gezond” verder zou kunnen leven, omdat ik net dat ene orgaan heb, wat precies geschikt is voor die persoon.

Ik ben me nu ondertussen aan het inschrijven en ik geef even de stappen aan die ik kies. Ik heb me ingelogd via mijn DigiD. Nu ben ik op het keuze scherm dat ik moet kiezen tussen Ja ik geef toestemming, nee ik geef geen toestemming, mijn nabestaanden mogen beslissen en de laatste keuze is dat een specifiek persoon mag beslissen. Mijn keuze gaat naar: Ja ik geef toestemming.


Ik stel mijn organen en weefsels na mijn overlijden WEL beschikbaar voor transplantatie.
Wilt u wel donor zijn, maar niet van alle organen en weefsels? Op de volgende pagina kunt u de organen en/of weefsels aanvinken die u NIET wilt afstaan voor donatie.

Nu kom ik op het punt dat ik organen mag uitsluiten, dat vind ik best een hele moeilijke keuze.Eigenlijk wil ik alles wel doneren, maar bij mijn huid heb ik toch wel vragen. Maar net op de website gelezen dat de huis niet weggehaald zal worden op plaatsen die zichtbaar zijn zoals gezicht, hals en handen. Dus ik laat niets uitsluiten, ze mogen alles gebruiken.

Heb mijn email adres in gevuld en dan krijg je ook nog een bevestiging. Het zijn simpele stappen die je moet nemen, maar deze simpele stappen zijn voor mensen op de wachtlijst van belang !

 

 

Zijn jullie al donor? Of ben je nog aan het denken er over ?

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
6 Comments
 • Reply

  Ja, ik ben ook een donor! Het zou natuurlijk prachtig zijn als ik dood ben, toch nog iemand kan redden met een nier, of iets. 🙂

 • Reply

  Ik ben nog geen 18 dus volgens mij kan ik nog niet kiezen of ik wel of geen donor wil worden.. maar ik vind het altijd heel lastig. Ik wil heel graag mensen helpen die dus iets nodig zullen hebben om verder te kunnen leven, maar ook ik heb dan de gedachten dat mensen iets uit je lichaam halen.. iel! haha, ik word er nu al akelig van! Maar ik denk dat als ik 18 ben en ik het aan mag geven, het ook doe. Als ik dood ben, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat ze met me doen.

  • Reply

   Jawel hoor, dat kan ook! Ik ben al sins mijn 14e donor, gewoon omdat ik het een mooi idee vind dat als je dood bent, je toch nog iets goed voor iemand anders kunt doen. 🙂

 • Reply

  Ik ben inmiddels al 12 jaar donor! 😀

 • Reply

  Zodra ik 18 werd heb ik me meteen laten registreren, ik heb aangegeven dat ze alles van me mogen hebben behalve m’n huid en netvlies, omdat ik dat toen een akelig idee vond. Na er wat meer over nagedacht te hebben wil ik dat toch eigenlijk ook wel veranderen.

  Ik vind het juist belangrijk om zelf aan te geven wat je wilt, omdat op het moment dat die beslissing gemaakt moet worden me dat zo onwijs moeilijk lijkt voor je nabestaanden! Die zitten al met het verdriet en dan worden ze ook nog gestoord met de vraag “ja mogen we d’r hart en nieren en longen er ff uithalen”, om het even lomp te zeggen dan…

 • Reply

  Ik heb een tijd geleden ingevuld dat de nabestaande dat mogen beslissen.
  Ik was 18 toen ik de vraag kreeg en ik was er nog niet mee bezig, vandaar toen mijn keus voor de nabestaande. Wel ben ik bloeddonor. Een keer in de drie maanden sta ik een half liter bloed af.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge