DIY, Lifestyle, Miss Mags
14

DIY: Zelf Zeep maken (met behulp van Gietzeep)

Ik zelf vind het altijd leuk zelf dingen te maken uit proberen. Aangezien ik helemaal fan ben van Zeep dacht ik een tijdje geleden ik ga eens kijken of ik zelf ook van die lekkere zeep kan maken. Tevens was het voor mij ook weer leuk om eens iets anders Creatiefs te doen.

Als ik iets in mijn hoofd heb dan zegt mijn vriend altijd dat het ook in mijn kont zit. Daar bedoeld hij mee dat ik het meteen wil gaan uitvoeren of dat ik het meteen moet hebben. En daar heeft hij zeker wel gelijk in. Mijn idee om zelf zeep te maken was op een vrijdag avond en op zaterdag moest ik ook meteen de spullen in huis hebben. Omdat ik niet meteen te hard van stapel wilde lopen, ben ik naar een hobbywinkel gegaan en heb eerst maar voor het eerste probeersel wat gietzeep gekocht, met wat vormpjes, kleurstof en ook twee flesjes met speciale parfum olie ( rozen en appel ).

 

Smelten van Gietzeep
Gietzeep smelt bij ongeveer 65 graden. Het is het beste om de zeep niet warmer te laten worden dan ongeveer 70 graden, ivm de kwaliteit en met de eventuele mallen. Zodat de zeep niet in brand kan vliegen bij oververhitting. Ik zelf vind de makkelijkste methode de au bain marie methode. Zet een pan met een paar centimeter water op het vuur en in die pan hangt of zet u een kleinere pan of vuurvaste maatbeker. Snij de gietzeep in kleinere blokjes of snij de gietzeep met een kaasschaaf in dunne plakken. Doe de in stukken gesneden gietzeep in deen droge binnenpan. Deze zeepblokjes doet u in de droge binnenpan. Het water in de onderste pan mag niet heter worden dan 100 graden (zachtjes koken) Hierdoor kan de inhoud van de binnenpan waar de zeep inzit ook niet warmer worden dan 100 graden. Terwijl de zeep smelt kunt je het beste roeren met een metalen lepel. Als de zeep bijna gesmolten is zet u de hittebron uit. (ik gebruik hierbij een thermometer zodat ik in de gaten kan houden hoe heet de zeep wordt.

         
Het gieten van de zeep
Wil je gebruik maken van een parfum olie en kleurstof dan kun je die nu het beste toevoegen en roer de olie nog even door. Als de zeep goed gesmolten is kan je de zeep gaan gieten in de vorm die je wenst.  Wacht wel met het gieten totdat of zorg dat ze zeep niet warmer is dan 70 graden. Ik zelf heb gekozen om wat kleurstof toe te voegen nadat ik de zeep in de vormpjes heb gegoten en heb daarna wat strepen getrokken voor een leuk effect. De zeep moet natuurlijk stollen en afkoelen voordat je hem kunt gebruiken. Dit proces duurt minimaal een uur, tenzij u hele dikke lagen hebt gegoten. Als de zeep hard is kunt u hem uit de vorm halen. Dat kan soms lastig zijn, laat hem dan nog verder afkoelen. Zet zeep nooit in de koelkast.
            
Mijn Resultaat   
   

 

Later vandaag of deze week zal ik jullie ook laten zien hoe je echt zelf zeep kan maken. Dat heb ik natuurlijk ook al geprobeerd. Maar wilde jullie eerst de gietzeep laten zien. Ik vond dit erg leuk om te doen, maar voor mezelf eigenlijk iets te simpel. De zeep ruikt heerlijk naar in mijn geval rozen, en ik moet zeggen, ik vind het ook best fijn in gebruik.

Hebben jullie zelf wel eens gietzeep gebruikt?

 

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
14 Comments

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge