Beauty, DIY, Lifestyle, Miss Mags
11

DIY: Zelf ambachtelijke zeep maken: Only Olive

Twee dagen geleden heb ik jullie laten zien hoe je zelf zeep kan maken door middel van gietzeep en vandaag wil ik jullie laten zien hoe je echt zeep kan maken. Er zijn enkele manieren om het te doen, en tevens zijn er zo veel verschillende recepten. Ik heb er vandaag 1 uitgekozen die ik jullie wil laten zien.

Zelf zeep maken vind ik erg leuk om te doen. Ik zelf ben nog maar een beginner hoor, maar wie niet waagt wie niet wint zeg ik dan maar. Tevens zou je de zeepjes ook leuk in kunnen pakken en als cadeau weg kunnen geven.

Vandaag laat ik jullie zien hoe je zeep kan maken met het Only Olive recept. Een zeep die dus voornamelijk bestaat uit olijfolie en je kan er ook zelf een geurtje bij doen als je wilt.

Het recept:

– 500 gram olijfolie
– 64 gram natriumhydoxide  ( wc ontstopper van de kruidvat, Huh ???  Ja echt, dit zit er echt in )
– 178 gram water

Ik heb er zelf voor gekozen om er ook een appelgeurtje bij te doen.

Je hebt enkele manieren om zeep te maken, namelijk Cold Process and Hot Process. Ik had gekozen voor de laatste methode omdat dan het verzepingproces dat normaal enkele weken duurt kan terug worden gebracht tot een uur. Aangezien ik zelf een stukje ongeduld ben, leek me dat een goede keuze.

De stappen:

Eerst is het de bedoeling dat je de natronloog gaat maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels (wc ontstopper) af en doe deze voorzichtig in het koude water. Je moet wel even goed blijven roeren want de korrels hebben de neiging om flink te gaan te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt, let dus goed op! Goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. Daarna laat je de oplossing met rust.

Nu is het tijd om de olijfolie af te meten en doe deze in een pan. Laat de inhoud langzaam warm worden. Het is de bedoeling dat de natronloog en de olie hetzelfde temperatuur hebben (ongeveer 50 graden). Doe dus rustig aan, aangezien je zult merken dat de olie veel eerder warm is dan dat de natronloog is afgekoeld.

Als beide oplossingen de zelfde temperatuur en helder zijn pak je een lepel en haal je je pan van het vuur. Terwijl je roert, doe je de natronloog langzaam in je pannetje met olie.  Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. Dit zijn de eerste sporen van zeep.  Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld, voor de ongeduldige onder ons.

Als je gebruikt maakt van een lepel in plaats van een staafmixer blijf dan ongeveer 1 uur lang roeren. In de praktijk houdt dit in dat je het eerste kwartier goed doorroert om daarna eens in de tien minuten even alles flink om te scheppen.

Na ongeveer een kwartier (of een uur als je lepelt) wordt het mengsel dik. Je kan het zeepmengsel op verschillende manieren warm houden: in de oven, au-bain-marie, of in een crock-pot. Ik zelf heb gekozen voor de au-bain-marie methode in de oven.

Stop het zeepmengsel (de zeep in wording) met pan en al in de oven. De temperatuur moet zo’n 80 – 90 graden zijn. Afhankelijk van je recept duurt het een half tot een heel uur voordat je zeep klaar is. Je zal zien dat je zeep vanuit zijn vla-achtige fase langzaam een vaseline-fase (gelfase) ingaat. Als alles vaselineachtig is, is de verzeping klaar.

Het is belangrijk dat je regelmatig even het mengsel door schept. Als je het mengsel te heet laat worden (>100 graden) kan je zeepmengsel gaan schuimen en dan schuimt het “de pan uit” en je oven in. Dat stinkt… af en toe door scheppen voorkomt dit en je kan goed bijhouden hoe het gaat.

Als je ziet dat de zeep klaar is, dan kan je een beetje zeep op je tong proeven. Als alles goed is dan smaakt dat naar … zeep.

Als alles verzeept is haal je je pan uit de oven en kan je geur en kleur toevoegen. Het is op dit punt even flink doorwerken, want je zeep begint af te koelen en wordt dan gelijk hard. Twee lepels suiker in je loogoplossing zorgt ervoor dat je je zeep wat langer kan geuren en kleuren.

Nu kan je het zeepmengsel in je mal doen. Een paar uur later, als je zeep is afgekoeld, is je zeep hard en gelijk gereed voor gebruik.

Mijn resultaat :

 

 

Ik vond de zeep stinken toen het net klaar was, dus was niet tevreden eigenlijk. Maar nu de zeep enkele maanden gelegen heeft, vind ik hem wel lekker ruiken.

Helaas had ik er toen ik deze zeep geen rekening mee gehouden dat ik er een blogpost over zou schrijven, en heb ik tijdens het proces verder geen foto’s gemaakt. Bij de volgende DIY zal ik dat dus wel gaan doen.

En hebben jullie al zin om jullie eigen zeep te maken?

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
11 Comments

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge