Lifestyle, Miss Mags
10

Zwanger worden … is niet altijd vanzelfsprekend…

De laatste tijd lees ik veel op andere blogs dat ze zwanger zijn, of net zijn bevallen. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, alleen wat me erg opvalt is dat er gedaan wordt alsof zwanger worden, en zwanger blijven iets vanzelfsprekends is. Niet alleen in de reacties die ik lees op deze blog berichten, maar ook door sommige bloggers zelf.

Was het maar zo dat zwanger worden (alleen dan bij vrouwen die dat écht wensen) iets vanzelfsprekends is, dan waren er veel meer vrouwen super gelukkig. Ik lees namelijk veel dat er zo heel erg makkelijk over wordt gedaan, maar dat er verder totaal niet bij nagedacht wordt. Als je zwanger wil worden dan stop je als vrouw toch gewoon met de pil … en dan een paar maanden later ben je zwanger. Men spreekt ook niet over “dan proberen we zwanger te raken” nee ze beginnen met “dan nemen we kinderen”.

Helaas voor de roze bril kijkers… Kinderen neem je niet ! Kinderen krijg je als je het geluk hebt dat je zwanger kan en mag raken. En dan vervolgens de zwangerschap volbrengen. Want ook daar zijn sommige makkelijk in. Als je zwanger bent dan heb je natuurlijk gewoon na 9 maanden een baby in het kinderbedje liggen. Nee, zelfs dat is niet vanzelfsprekend.

Klinkt misschien allemaal als flauwe kul wat ik ga schrijven, maar zo is het nou eenmaal. En veel mensen moeten eens beter na gaan denken alvorens men er zo makkelijk over gaat denken, maar niet alleen denken.. mensen praten er veel te makkelijk over ….

Laatst las ik een reactie bij iemand die ook al jaren zwanger wilde worden van een lezer dit :

Ik weet precies hoe je je voelt, ben nu 6 maanden verder na het stoppen van de pil en nog steeds niet zwanger …

Als men niet makkelijk zwanger kan worden, dan gaat men vaak de Medische Malle Molen (wordt veel afgekort naar MMM) in waarin men allerlei onderzoeken en behandeling krijgt om de kinderwens tot vervulling te brengen. Dat verschilt natuurlijk per persoon, niemand is gelijk en iedere behandeling kan ook weer per persoon verschillen. De ene IVF is de andere niet etc…

Om als vrouw (maar ook als man) in deze MMM te zitten is totaal niet makkelijk. Je moet met alles rekening houden … de afspraken niet vergeten, medicijnen niet vergeten en daarnaast heb je ook de emotie die erbij komt kijken. Het is niet fijn om een paar keer per maand als vrouw bij de dokter in de stijgbeugels te liggen. En wat het er natuurlijk niet makkelijker op maakt is dat andere vrouwen in je omgeving zwanger worden… Je wordt op die momenten er weer mee geconfronteerd dat JIJ het nog steeds niet bent..

Voor buitenstaanders of voor mensen die zelf niet in MMM zitten is het heel erg moeilijk en lastig om precies te weten en in te schatten wat er lichamelijk en geestelijk met je gebeurd als je in de MMM zit. En die mensen weten vaak ook niet hoe op die dingen te reageren is natuurlijk ook niet een probleem. Waar het mij om gaat is dat er mensen zijn die daar zelf te makkelijk over denken…

Moeten we even voordoen hoe het moet … ?

Is er bijvoorbeeld een poging mislukt, dan ga je toch gewoon vrolijk verder en op naar de nieuwe poging ! Ja natuurlijk gaat men dan verder met een volgende poging, maar dit is iets wat men niet wilt horen. Of mensen die wel even tips willen geven om zwanger te worden, of moeten we even voordoen hoe het moet … Ja Duh voordoen hoe het moet … Ook weer zo’n domme opmerking.

Wat er ook vaak wordt gezegd is dat je er gewoon niet zo veel aan moet denken, dan komt alles goed. Van deze regel worden er vele spuug en spuug zat … Niet te veel aan denken … Hoe in hemelsnaam als je iedere dag medicijnen moet nemen, als je afspraken hebt staan voor de dokter (die je dus ook niet moet vergeten) kan je er dan niet aan denken .. Niet aan denken betekend gewoon vergeten. Als dat nou zou kunnen dan zou toch niemand meer de hulp van anderen nodig hebben om zwanger te worden, want dan zou toch de natuur er altijd voor zorgen? Mensen die in de MMM zitten, zitten er niet voor niets, betekend gewoon dat het natuurlijk (zonder hulp van anderen) niet lukt.

Gewoon niet te veel aan denken of mee bezig zijn…

Vrouwen die zwanger willen worden en die een positieve zwangerschapstest hebben zijn door het dolle heen. Super blij natuurlijk, zitten meteen op een roze en blauwe wolk. Voor vrouwen die in de MMM zitten en die een positieve test hebben, zijn ook super blij natuurlijk, alleen voor hun is het toch net wat anders. Eindelijk na een moeilijk periode met veel ups en downs hebben ze dan eindelijk een mooie test in hun handen, hun droom wordt werkelijkheid. Het geluk kan niet op…

Maar ook die vrouwen zijn de vrouwen met de meeste onzekerheden tijdens een zwangerschap. Bij ieder krampje of steekje of klein druppeltje bloed worden ze steeds onzekerder. Of als een zwangerschap symptoom wat ze hadden er niet meer is. Ook dan krijgen ze te horen dat men zich niet moet aanstellen, er is niets aan de hand, je bent zwanger wat kan er nou nog fout gaan…. Wat kan er dan nog fout gaan… natuurlijk kan het nog fout gaan, het kan in de eerste vroegen weken fout gaan of later tijdens de zwangerschap. Nee ook een zwangerschap voldragen is totaal geen zekerheid.

Als men een miskraam krijgt is dat natuurlijk erg. We weten allemaal dat als dat vroeg (in de eerste paar weken) gebeurd het vruchtje nog niet volledig is volgroeid, en dat het dan in de meeste gevallen gewoon mis gaat omdat er iets niet goed is. Het is de natuur die er dan voor kiest om het los te laten. Maar het neemt niet weg dat als dat gebeurd in de eerste weken het niet minder erg is. Voor een vrouw kan het vruchtje wat een grote heeft van maar 5 mm al even veel betekenen dan een kind wat al 9 maanden in je buik zit. Ook hier wordt super makkelijk over gepraat en niet over nagedacht.

Ach je was maar 6 weken, het was nog zo klein.. kan gebeuren, hop gewoon verder. Niet te lang bij stilstaan en weer opnieuw proberen. Als je na jaren eindelijk zwanger bent, zijn dat dingen die je niet wilt horen. Mensen zeggen dat soort dingen ook vaak uit onwetendheid.

Kortom, denk goed na voordat je dingen zegt… Je weet niet of die persoon veel moeite heeft moeten doen om zwanger te worden. Je weet niet wat die persoon voelt.  Opmerkingen of anderen dingen die je zegt kunnen heel hard aankomen .. ook al zie je dat niet direct ….

Om vrouwen die in de MMM zitten ook te helpen zou het natuurlijk fantastisch zijn wanneer iedere zwangere vrouw (wanneer dat mogelijk is) mee doet met Moeders voor moeders.

Het is geen klaagzang, wil alleen iedereen wat bewuster maken, dat niet alles in het leven zo vanzelfsprekend is.

 

Liefs Miss Mags

 

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
10 Comments
 • Reply

  Eindelijk iemand die het ook zegt dat het nemen van kinderen gewoon weg niet kan… Ik kan er heel kwaad om worden als iemand dit zegt. Zelf heb ik best moeite moeten doen om mijn zoontje te krijgen. En ook hij is zelfs van ons afgenomen pas geleden. Dus je mag van geluk spreken als je zwanger mag raken en het dan ook gezond op de wereld mag brengen. En het de rest van je leven mag bij je houden. Bij mijn zwangerschap heb ik ook mee gedaan aan moeders voor moeders omdat ik door dat stofje ook zwanger raakte die hun uit urine halen. Maar mocht ik de 2e keer zwanger worden, kies ik bewust er niet voor, omdat mijn eerste zwangerschap geen pretje was. En ik de volgende keer wil proberen zo goed mogelijk er doorheen te komen zonder de nodige stress. Want de angst dat het mis gaat zal ik denk toch altijd hebben dan.

  • Reply

   Ik kan je keuze daarin zeker respecteren natuurlijk, iedereen heeft zijn eigen reden om niet met MvM mee te doen… En de reden achter jou keuze kan ik super goed begrijpen, het is allemaal niet niks wat je hebt meegemaakt. Hoop dat je alles een plekje kunt geven, en wil je veel sterkte en succes wensen voor nu maar ook voor in de toekomst. Geef het niet op, blijf toch hoop en moed houden. Hugs !

 • Desiree struijk
  Reply

  Ik weet precies hoe het voelt heb het zelf meegemaakt het eerste jaar is nog nie erg want je denkt het heeft even nodig.maar het tweede jaar het hele jaar ziekenhuis bezoeken hormoon pillen slikken en maar steeds de onderzoeken en dan ook nog erbij moeten spuiten. En iedereen om je heen is zwanger en iedereen het moeilijk vind om het je te vertellen.dan zakt de grond onder je voeten vandaan ik heb wat af gejankt.maar er is hoop ben nu naar drie jaar ellende in november moeder geworden van een mooie zoon.en na 1ste behandeling iui meteen gelukt .ben zeer dankbaar dat ik moeder mocht worden.heb genoeg ellende ook nog eens gehad de hele 9maanden lang maar ik zou het zo weer doen..dus tegen iedereen met het tobben in het ziekenhuis blijf je hart volgen en ga ervoor uiteindelijk ben jij de sterkste want als het lukt en je bent eindelijk zwanger.dan vergeet je alles.en is eindelijk je droom uitgekomen.

 • Maaike
  Reply

  Het lijkt me ook echt vreselijk om dat door te moeten maken. Een kinderwens is als iets van een drift ofzo, iets instinctiefs.
  Wat ik mis in je blog is wat dan wél fijne dingen zijn om te horen. Er hangt veel negativiteit in je blog terwijl er ook echt mensen bestaan (ook mensen met kinderen) die medeleven hebben en willen tonen.

  • Reply

   Dank je wel voor je reactie.

   Het gaat me er alleen om dat mensen bewuster moeten nadenken. Niet alleen maar te simpel en kort door de bocht denken (om het zo even te noemen).
   Er zijn inderdaad mensen die wel meeleven, maar daar gaat dit stuk niet over, aangezien die mensen juist niet kort door de bocht denken.

   Het enige wat mensen kunnen doen is echt medeleven tonen en naar je luisteren. Als dat gedaan wordt dan is dat al een wereld van verschil. En dat is eigenlijk ook het ene fijne wat ze kunnen doen.

 • Reply

  AMEN SISTER! Je verwoordt het echt perfect.

 • Reply

  Heel mooi geschreven.
  Mijn blog gaat ook over zwanger etc.
  Ik krijg veel commentaar dat ik blij moey zijn dat ik zwanger ben en dat sommige dat niet zijn of kunnen dus iedere dag zhuis bezoekjes en pijnstillers slikken moet ik voor lief nemen.
  Ik doe het graag hoor maar ik weet heus wel dat er vrouwrn zijn die het ook graag willen en niet kunnen.
  En dat zwanger zijn niet vanzelf sprekend is. Ook omdat ik al
  Een miskraam heb gehad. Je blijft onzeker.
  Heb ook meegedaan met moeders voor moeders. Hele mooie actie is dat.

  Mooie blog meid!

  Gr

 • Reply

  Wat een ontzettend mooi en duidelijk artikel. Ik denk dat het niet alleen met zwanger worden en zwangerschappen zo is maar gewoon met alles. Denk na voor je iets zegt want je weet niet wat een ander zijn of haar gevoel er bij is. Maar ook hier is het weer zo dat men soms alleen aan zijn eigen geluk kan denken want natuurlijk helemaal terecht is alleen je kan er anderen wel mee kwetsen.

  Ik hoop dat ik mama mag worden en dat ik dat geluk krijg. Als alles goed gaat willen we dit over een tijdje zeker gaan proberen!

 • Femmy
  Reply

  Super dapper en goed dat je het onder de aandacht brengt. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om zwanger te worden. En dan heb ik het nog ‘makkelijk’ met de opmerkingen, want bij mij toont men wél begrip. Het liefst zou ik je een dikke knuffel geven en zeggen dat alles goed komt. Maar zo werkt het helaas niet. Weet dat ik er voor je ben, dat je je verhaal bij me kwijt kunt. En mocht ik een stomme opmerking maken (ik ben ook maar een mens) dan zeg je dat gewoon. Afgesproken? X

 • Reply

  zo ontzettend waar wat je schrijft! ik denk er soms ook wel eens over na of er een kans bestaat dat ikzelf misschien geen kinderen kan krijgen, we zijn we nog niet mee bezig maar over 5 jaar wil ik toch echt wel al aan het proberen geslagen zijn. kan me niet voorstellen hoe het is om er jaren mee bezig te zijn en het steeds niet lukt 🙁

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge