Miss Mags
7

Wat een verschil vroeger en nu ….

Soms kijk ik om me heen en dan denk ik dat ik echt oud begin te worden. Wat natuurlijk eigenlijk reuze mee valt, maar wat een verschil met vroeger of liever gezegd mijn tijd vergeleken met nu. Het lijkt nu allemaal stukken makkelijker te gaan …

Niet dat ik al zo oud ben, ik pen ook pas begin 30, maar als ik zo eens naar de jeugd kijk van nu in vergelijking met vroeger. Dan is het eigenlijk totaal niet meer te vergelijken met nu. Wat een wereld van verschil. Niet alleen de technische snufjes en andere gadgets maar ook muziek en het doen en laten van de jeugd.

Als ik naar mezelf kijk toen ik nog een klein meisje was (ben nog steeds niet groot) van 11 / 12  jaar, speelde ik nog buiten met kinderen uit de straat. Keek ik naar Beverly Hills 90210 en was totaal niet bezig met vriendjes. Ik had net mijn eerste computer met alleen groen en zwart beeld, en floppy disks. En een schrijfprogramma dat WordPerfect 5.1 heette.

Ja Ja vroeger hoorde je erbij als je zo’n bakbeest ergens in de woonkamer had staan. Daarnaast stonden dan tevens bakken met floppydisks. Toen waren er niet van die ronde schijven die men nu pizza noemt, nee toen waren het floppys vol met data. En een geluid dat die computers maakten, het was net alsof je moeder de hele tijd haar haren stond te föhnen.

De kleding van vroeger zie ik nu weer terug komen, behalve dan van die Aussies (jogging pakken, het liefst het merk Australian) waar veel jeugd toen in rond liep dat was ongeveer zo rond 1995 toen die rage begon. Of te wel Gabbertijd, ja ook ik heb daar aan mee gedaan. Nog net niet met een half kale kop, maar wel met Aussie en die lekker zittende Nikes. Nikes zitten trouwens nog steeds lekker maar draag ze eigenlijk niet meer.

Als ik nu om me heen kijk zien de jeugd van tegenwoordig er veel volwassener uit, wat niet betekend dat ze het ook zijn (begrijp me trouwens niet verkeerd). Maar nu zie ik wel eens meisjes van 13 erbij lopen alsof ze 18 zijn en op stap gaan. Terwijl ze eigenlijk alleen maar naar school moeten die dag, mijn mond valt vaak open. Zal wel een verschil zijn in normen en waarden van toen en nu.

Naar House Party’s met DJ’s zoals DJ Paul Elstak, Charly Lownoise & Mental Theo, Party Animals, Darkraver en noem maar op. Ik was eigenlijk kwa muziek niet in een hokje te stoppen want ik vond alles leuk wat er in de top 40 was. Maar die House Party’s waren gewoon erg gezellig lekker Hakkuh. En nee ik gebruikte geen drugs, daar had ik een hekel aan. Wel 1 keer geprobeerd hoor, maar vond er niet veel aan, tevens kwam mijn vader er achter omdt ik de volgende dag nog met grote wijde open ogen rondliep. Dus nee geen drugs voor mij ….

Hier even een mix van de muziek uit de jaren 90

 

Enkele jaartjes later kwam dan ook de mobiele telefoon. Nou ja vergeleken met nu is het geen telefoon meer te noemen maar net een koelast die je amper in je zak kan houden. Die telefoons waren toen ook nog best zwaar. Als je die eentje kocht kreeg je er bij wijze van spreken ook nog een zak ijsblokjes bij. Ja het formaat koelkast dus. Iedereen met dezelfde saaie toontjes, want van melodieën was nog niet echt sprake in de ringtones.

Nu zou ik zelf niet meer kunnen zonder mobiele telefoon, maar dan denk ik ook weer vroeger wisten we niet beter. Het was toen ook een stuk rustiger, nu is iedereen erg gehaast. Druk dit , druk dat .. lopen, bellen, eten en alles gaat tegelijk. Een dag zonder tablet ?  Nee echt niet, moet er niet aan denken .. hoe moet ik anders mijn Monster Park bij gaan houden …

De technische snufjes en gadgets zijn niet meer weg te denken, alles gaat door middel van deze apparaten een stuk sneller. En eerlijk is eerlijk is het ook helemaal niet erg. Stel je voor dat ik nu nog op een PC van 20 jaar geleden mijn werk zou moeten doen of mijn blog bijhouden. Maar goed, 20 jaar geleden was er wel internet, alleen hadden maar heel weinig mensen het. Er was ook niet veel te vinden en niet veel mogelijk.

Ik koester de technische snufjes, mijn gadgets en andere dingen van het heden. Maar ook koester ik mijn herinneringen aan het verleden. Wat een heerlijke tijd was dat. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik de tijd zonder al deze luxe heb mee mogen maken. Dus voor de jongeren onder ons… wees blij met alles wat je hebt .. het kan altijd nog slechter. Geniet van de kleine dingen, die dingen zul je namelijk altijd bij je blijven in je gedachten.

Ik had dit artikel veel te lang gemaakt, er stond van alles in .. ik heb het maar een heel stuk ingekort. Anders had ik net zo goed meteen boek kunnen gaan schrijven. Ik heb dus maar enkele punten eruit gepakt.

Kijken jullie ook wel eens terug naar vroeger ?

 

Klik hier en doe mee met de winactie op Miss Mags

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
7 Comments
 • Reply

  Die telefoon hahaha!
  Ik ben pas 19 maar mijn eerste mobieltje had zelfs nog een antenne 😛

 • Reply

  Heel herkenbaar haha. Ik heb ook nog zo’n oude pentium gehad met de fijne floppydisks. Wat een verschil met de huidige computers en laptops!

 • Reply

  Wat een leuk artikel 😀

 • Reply

  Mijn vader repareerde vroeger altijd computers dus we hadden heel veel van die oudere dingen in huis staan. Toen ik 9 was kreeg ik een computer op mijn kamer met zo’n floppy en het spel het rad van fortuin ofzo. Dat kon ik echt uren spelen.

  Ik heb trouwens dat van die jeugd nu ook al van huh hun zijn zo anders. Toen ik in de brugklas zat rookte er 1 meisje en dat vonden we allemaal raar. Nu rookt meer dan de helft van de bruggers. Vreemd eigenlijk dat dat zo veranderd.xx

 • Reply

  Heel leuk artikel! Ikzelf ben van 1992 dus was nog echt heel jong in de jaren 90 en heb dat niet echt meegekregen allemaal.

  Wel zie ik herkenbare dingen, bijvoorbeeld hoe meisjes van 13 er tegenwoordig bijlopen. Ik heb zelf een zusje van nu 11 en ik zou er niet aan moeten denken dat zij er over 2 jaar al helemaal onder de make-up bijloopt en in van die afschuwelijke kleding, maargoed, dat vind ik dan ook een taak van de ouders om normale kleding te kopen (ik bedoel, heb je wel eens gezien hoe onwijs kort die rokjes bij de coolcat zijn? En de doelgroep van de coolcat is volgens mij toch echt jongeren in de puberteit) en ze misschien wat make-up les te geven. Ik snap namelijk ook dat die meiden het leuk vinden om make-up te dragen, je wil er natuurlijk toch wel “bijhoren”, dat wilde ik vroeger ook, maar dat wil niet zeggen dat ze meteen dikke lagen foundation, poeder, blush, zwaar aangezette eyeliner en 50 lagen mascara hoeven te dragen?

  Haha sorry voor m’n lange reactie, ik moest denk ik mijn mening ook even kwijt!

 • Reply

  Ik denk regelmatig terug aan vroeger, ik ben van ’84 en heb mijn jeugd grotendeels in de 90’s mogen beleven, heerlijke tijd was dat. heb er zelf 2 artikelen over geschreven, als je het leuk vindt om ze te lezen, dit zijn ze:
  http://passion2create.nl/blog/?p=1882
  http://passion2create.nl/blog/?p=326
  Misschien herken je er wel wat in 😉

 • Reply

  Heel herkenbaar! Ik heb een beetje hetzelfde dat zie je van die jongen koters energie drink drinken enzo. Dan denk ik oké dat dronk ik nooit op die leeftijd

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge