Webshop
6

Shop veiling online, waar ik op let bij webwinkels

Het online shoppen is vandaag de dag niet meer weg te denken. Heerlijk languit op de bank je favoriete items in het winkelwagentje gooien en met een paar stappen handig én veilig betalen. Om vervolgens de volgende dag of een paar dagen later als een kind zo blij het pakketje in ontvangst te mogen nemen. Maar niet iedere webwinkel is zo veilig als dat het lijkt, en daarnaast voldoet ook niet iedere webwinkel aan de wet. Vandaag wil ik jullie laten zien waar ik op let tijdens het online shoppen en laat ik een aantal regels zien waar webwinkels aan moeten voldoen volgens de wet.

Het is altijd leuk om nieuwe webwinkels te ontdekken, niet iedereen shopt bij de grote merken zoals Bol.com, H&M en andere bekende merken. Het leuke is natuurlijk om een leuk klein webwinkeltje te vinden met net wat andere artikelen dan andere webwinkels. Maar helaas schieten de webwinkels als paddenstoelen uit de grond, alleen niet iedere online ondernemer kijkt verder dan zijn of haar neus lang is. Als ze maar snel online geld kunnen verdienen zonder zo min mogelijk zelf te investeren. En ja er zijn uitzonderingen, mensen die wel willen, alleen niet weten waar ze moeten kijken of waar men allemaal aan moet voldoen.

Webwinkels en informatie plicht

Webwinkels moeten bepaalde informatie vermelden op de website. En dat moet dan ook op een duidelijke en makkelijk vindbare plaats. De informatie die op de website moet komen te staan zijn:

– Bedrijfsnaam
– Vestigingsadres ( en géén postbus )
– e-mail én telefoonnummer
– KvK inschrijvingsnummer
– BTW nummer
– Hoe een klant een klacht kan indienen

Waar ik zelf altijd op let is of dit alles vermeld staat op de website, en ook wat voor een email adres het is. Ik zelf koop niet bij webwinkels die een Gmail, Hotmail of Yahoo account hebben als mail adres. Op één of andere manier vind ik deze mail adressen bij een bedrijf niet professioneel overkomen. Ik doe lever ook alleen maar aankopen bij webwinkels die een “normaal” telefoonnummer hebben. Dus geen 06 en geen 0900 nummers etc.

Recht van Retour

Deze regel is dit jaar sinds 13 juni aangepast. Wil een webwinkel professioneel overkomen, dan zouden ze dit ook aangepast moeten hebben, niet veel online ondernemers houden hier rekening mee, let dus goed op. Heeft een webwinkel deze informatie niet juist op zijn webwinkel vermeld hebben, of is de informatie hierover wettelijk onjuist dan krijgt de klant een retour termijn van 12 maanden, en is er nooit sprake van waardevermindering van het retour gestuurde product of producten. Ook al deze informatie moet makkelijk te vinden zijn op de website, en natuurlijk moet dit ook worden meegenomen in de algemene voorwaarden.

– Er moet een soort van formulier op de website staan, waar de klant een retourmelding kan invullen. Het mag ook zijn dat het een PDF bestand is wat men moet downloaden en moet toesturen of mailen.
– Het termijn dat een klant heeft om retour te sturen is 14 dagen vanaf de dag dat de klant het product heeft ontvangen.
– Het termijn dat de webwinkel heeft om het bedrag terug te betalen is 14 dagen na retour.
– De kosten voor retour zijn wettelijk voor de klant, maar dit kan ook de webwinkel op zich nemen. Dit moet dan ook duidelijk vermeld staan.
– Als de klant het product heeft gebruikt en er is daardoor schade ontstaan ( of tijdens het testen ) kan dit in mindering worden gebracht van het terug te betalen bedrag, mits deze regel over waardevermindering staat vermeld op de website.
– Uitzondering van herroepingsrecht / retour, een aantal producten kunnen worden uitgesloten van retour recht. Maar ook dat moet goed worden aangegeven. Als het niet staat aangegeven dan heb je het recht om het retour te sturen. Zoals producten die naar wens en specifiek voor de klant gemaakt worden. Sieraden die bijvoorbeeld worden gemaakt op bestelling maar wel standaard in de webshop worden vermeld, bijvoorbeeld een armband waar men een keuze heeft uit 10 kleuren, mag niet worden uitgesloten van retourrecht.
– Terug betaling van het betaalde geld, moet ook in geld worden terug betaald. Men mag geen cadeaubon aanbieden. Als de klant wel met een cadeaubon heeft betaald, mag er wel in die vorm worden terug betaald.

Ik let dus ook altijd op of het recht op retour duidelijk vindbaar is en of deze voldoet aan de regels.

Betalingsmethoden

Er zijn natuurlijk verschillende betalingsmogelijkheden die een webwinkel kan hebben. Ook hier zijn er enkele regels aan verbonden. men mag namelijk de klant niet verplichten om het volledige bedrag vooraf te betalen. Heeft een webwinkel dus alleen iDEAL of paypal of vooraf overschrijven, voldoet deze dus niet aan de wettelijke regel. Geeft de webwinkel bijvoorbeeld ook rembours als betaalmogelijkheid of een andere achteraf betaalmethode, zoals acceptgiro dan kan de klant zelf kiezen of hij of zij via iDEAL alsnog wilt betalen en gaat zo akkoord met het volledige bedrag vooraf. Maar er moet dus ten alle tijden een alternatieve betalingsmethode worden aangeboden zodat de klant ook “achteraf” kan betalen. Ik heb achteraf tussen haakjes gezet omdat betaling onder rembours ook als achteraf word gezien, aangezien de klant betaald aan de pakketbezorger. Kort gezegd de klant moet zelf kunnen bepalen of hij of zij vooraf of achteraf betaald.

betalen

Zelf doe ik dus ook geen aankopen bij bedrijven die mij verplichten het vooraf te bepalen. Ik wil zelf deze keuze kunnen bepalen.

Algemene voorwaarden

Ieder webwinkel is verplicht een algemene voorwaarden te hebben. Ook deze moet duidelijk vindbaar zijn, en hierin moet alles worden vermeld. Zowel bedrijfsgegevens, recht van retour etc. Hierin staan eigenlijk de rechten en plichten van de webwinkel en voor de klant. Daarnaast moet je als klant kunnen aangeven tijden bestel proces dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden.

Veilig gegevens kunnen invoeren

Als je een vraag hebt over een product, een klacht of je wilt gaan bestellen is het verplicht dat je deze gegevens veilig kunt invoeren. En met veilig wordt bedoeld dat deze gegevens op een veilig gedeelte van de website ingevoerd worden. Men kan deze formulieren beveiligen via een SSL certificaat. Dat betekend dat wanneer een webwinkel een certificaat als deze hebben geïnstalleerd de gegevens die je invoert versleuteld zijn en hierdoor is de inhoud niet makkelijk leesbaar voor derden. Het zorgt er ook voor dat je ook echt verbinding hebt met het gene waarmee je verbinding denkt te hebben ( authenticatie).

Wil wel even melden dat niet de hele site beveiligd hoeft te zijn, alleen maar de gedeelte’s waar je gegevens in kan voeren, zoals contact pagina, je account pagina, inlog pagina en natuurlijk de pagina waar je gegevens moet invullen om de bestelling te plaatsen en te betalen.

Hierin zijn verschillende mogelijkheden en ik laat zien hoe men kan zien of het beveiligd is.

Er zijn webwinkels die een zelfde soort certificaat hebben als bijvoorbeeld een bank Als je inlogt op je internet bankieren of naar de website van je bank gaat zie je links ( of rechts, licht aan je browser ) boven in je adres balk een groen slotje met daarnaast de naam van het bedrijf. Als je daar op klikt zie je de gegevens van het beveiligingscertificaat ( SSL certificaat ).

ssl-mudeco-muurstickers

 

Er zijn ook certificaten die alleen een groen slotje laten zien, en het https in het groen, zoals bijvoorbeeld bij Lush :

ssl-lush

Een webshop waar veel vrouwen bestellen, zoals Boozyshop blijkt dit soort gegevens niet beveiligd te hebben, wat dus betekend dat het geen wat je daar invult makkelijk door derden zou kunnen worden uitgelezen en deze gegevens zouden wellicht door deze derden gebruikt kunnen worden. Heel eerlijk gezegd heb ik bij hun ook al eens besteld, het wil natuurlijk niet zeggen dat een webshop niet betrouwbaar is, alleen de door jouw ingevulde gegevens zijn niet beveiligd.

ssl-boozyshop

Let dus ten alle tijden op dat op deze pagina’s er een slotje staat ! Geen slotje is niet beveiligd !

Keurmerken

Webwinkels hoeven niet aangesloten te zijn bij keurmerken. Ze mogen dat wel doen, om aan te tonen dat ze voldoen aan de regels. Staat er op een webwinkel een keurmerk, check dan ook altijd of die webwinkel bij dat keurmerk is ingeschreven. Vaak zit dan achter het logo van het keurmerk een link zodat je meteen naar hun inschrijving gaat. Het gebeurd vaak dat webwinkels wel een logo plaatsen van een keurmerk maar er geen lid van zijn. Check dit dus altijd als ze beweren een keurmerk te hebben.

 

Dit zijn de belangrijkste punten waar ik zelf op let. Nogmaals het wil niet zeggen dat een webwinkel zonder al deze punten niet betrouwbaar is, maar waarom zou je bij iemand willen bestellen die de regels of niet kent, of ze niet wil toepassen omdat het extra geld kost. Een ondernemer zal moeten investeren om te kunnen incasseren zoals ik dat altijd zeg. Je wilt als online ondernemer toch laten zien dat je professioneel bent, en hierbij laat je ook zien dat je aan de klant denkt.

Ik hoop dat jullie nu iets meer weten over de regels waar een webwinkel aan moet voldoen en waar je op kunt letten als klant zijnde. Sommige van jullie zullen hier wellicht al op letten, maar er zullen er genoeg zijn die hier niet naar kijken.

Neem er je voordeel mee 😉

 

Wisten jullie deze regels al en letten jullie of webwinkels aan dit soort regels voldoen ?

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
6 Comments
 • Reply

  Ik wist niet alles, maar ik ben het ook niet met alles eens! Een hotmail e-mail kan net zo goed van een goed bedrijf zijn. Ik krijg trouwens geen groen in mn balke, ik gebruik Firefox!

  • Reply

   Sommige mensen kunnen het wel meer dingen niet eens zijn, maar dit zijn toch echt regels waar webshops zich aan moeten houden volgens de wet. Wat ik inderdaad schrijf over het gebruik van email adressen dat is mijn eigen keuze. Ik vind het gewoon zelf niet professioneel staan, wat ook niet wil zeggen dat ik er nooit zaken mee zal doen, maar ik let wel op. Mensen die Firefox gebruiken krijgen geen groen balkje, maar zien wel dat het begin van de adresbalk gevuld is met groene letters. En hoeft dus ook alleen maar zichtbaar te zijn op gedeeltes van websites die echt beveiligd moeten zijn, dus waar men gegevens in kan geven. Is er geen groen zichtbaar, dan zou daar een gesloten slotje zichtbaar moeten zijn in de kleur grijs.

 • Reply

  Super handig. Veel dingen wist ik echt niet. toch beter opletten waar ik wat bestel

 • Reply

  Ik let er meestal niet zo op,meer op mijn eigen gevoel en of het er goed uitziet.

 • Reply

  Handig artikel!

 • Reply

  Goed artikel zeg! Ik wist echt niet alles..

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge