Lifestyle, Virtueel
7

Lekker die cookies of toch niet ?

Gister heb ik mezelf voornamelijk bezig gehouden met verschillende soorten cookies. Ben heel wat sites tegen gekomen over en met cookies. En ik zou jullie graag willen informeren.

Het gaat trouwens niet over die lekkere cookies uit de koektrommel, nee het gaan over de cookies die worden opgeslagen op je computer. Nu zie ik enkele mensen meteen denken … Ja als je een site bezoekt negen van de 10 keer wordt er een bestandje (een cookie) opgeslagen op je computer. Hier onder een aantal toepassingen van cookies (maar er zijn er veel meer ).

 1. Bijhouden bezoekers van een site (analytics)
 2. Aanbieden van gerichte advertenties (advertising)
 3. Automatisch inloggen
 4. Voorkeursinstellingen van de bezoeker opslaan

Sinds 5 Juni 2012 is er een heuse wet (wordt ook wel de cookiewet genoemd) waar alle websites in de EU (maar ik ga het hebben over Nederland) aan moeten voldoen. De website moet de gebruiker (bezoeker) controle geven over de cookies die op zijn of haar computer worden geplaatst. Dat er voor moeten zorgen dat de bezoeker duidelijk of duidelijker zou moeten weten wat de cookies doen en welke informatie er opgeslagen wordt. En dit alles moet zorgen voor meer privacy.

Bij websites die geen gebruik maken van cookies is er dus helemaal niets aan de hand. Het gaat dus echt om websites die wél gebruik maken van cookies. Maar ga er maar vanuit dat het merendeel van alle websites gebruik maken van cookies.

Er moet dus echt iets gedaan worden door de website eigenaren, zodat de bezoeker op de hoogte worden gesteld, maar ook echt een keuze krijgen. In Engeland is het waarschuwen alleen voldoende, maar in Nederland niet. Tevens moet er ook een uitleg zijn waarom je gebruik maakt van cookies en wat ze doen. Heb je bijvoorbeeld een website die gehost wordt via een bedrijf in Amerika ? Dan nog moet je aan de wet voldoen, als je bezoekers trekt binnen Europa of Nederland.

Voor degenen die een website hebben via wordpress of blogspot of een andere vorm, ook die moeten er zorg voor dragen. Vaak kunnen die mensen niet zelf een plugin uploaden of zelf een stukje code toevoegen aan hun site. Die zullen dus moeten wachten of het bedrijf met een oplossing komt voor die sites. Komt er geen oplossing dan heb je geen andere keuze, en zul je op een andere manier je website moeten regelen. Of overstappen naar een bedrijf die wel de optie bied of zelf een domein en hosting regelen.

Eerlijk gezegd heb ik er gister ook pas bij stil gestaan om dit te regelen, maar ik ben echt op zo veel sites geweest waar ze er nog niets aan gedaan hebben. Nu is het op zich nog geen ramp, maar de sites die vanaf 1 januari 2013 niets geregeld hebben, kunnen een boete krijgen en die kan maar liefst oplopen tot € 450.000,00. Vanaf die dag zullen websites ook echt gecontroleerd gaan worden.

Wat betekend dit voor de bezoekers , eigenlijk niet zo heel veel dan dat ze alleen eenmalig een vraag voorgeschoteld krijgen of ze akkoord gaan ja of nee.En ze dus echt zelf de keus hebben.

Ik weet niet of dit allemaal een beetje duidelijk is voor jullie. Ik wilde het zo kort mogelijk houden. Als jullie vragen hebben dan hoor ik ze graag en zal ik proberen om ze ze goed mogelijk te beantwoorden.

Hebben jullie zelf al rekening gehouden met de cookiewet? 

 

Miss Mags Visit Website
Moeder van een tweeling - Zelfstandig ondernemer - Blogger - Grafisch Vormgever. Is dagelijks bezig met diverse werkzaamheden voor haar eigen bedrijvigheid.
7 Comments
 • Reply

  Wat een handig artikel, ik wist het nog helemaal niet! Maar hoe kan je dat dan op je blog neerzetten, want ik wil geen boete?

  • Miss Mags
   Reply

   Ik zie dat je blog bij blogspot zit, je zou dan even moeten kijken of hun ergens die optie in je adminpaneel hebben staan ja of nee.

   Is die er niet zou je misschien kunnen vragen aan hun, of er een oplossing komt ervoor ja of nee, en zou je daarop kunnen wachten.

   Een andere optie is om je website op een eigen domein te zetten, maar dat gaat misschien in de eerste instantie te ver.

 • Reply

  O dat wist ik niet…
  Goed artikel, nu heb ik er ook wat bij geleerd, bedankt !

 • Reply

  Ik wist dit niet en ik weet indd niet hoe ik het zou moeten verandern/aangeven via blogger!
  xx

 • Reply

  Ik maak gebruik van een plugin en een informatiepagina. Moet wel 😉

 • Reply

  Ik heb er nog geen maatregelen voor getroffen, maar ik ga dat wel doen. Ik ga een plugin zoeken, want ik hoef geen boete.

  • Miss Mags
   Reply

   nee ik zou ook geen boete willen, en eigenlijk is een melding ook helemaal zo erg nog niet. Geeft alleen maar aan dat je echt ook gaat voor de privacy van je bezoeker.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

CommentLuv badge